Accu's koppelen, serie of parallel, wat betekent het?

Serieschakeling

Serieschakeling gebruikt u om de spanning te verhogen. De capaciteit bij een serieschakeling blijft gelijk. Twee accu’s van 12 V 100 Ah in serie geschakeld maken een accuset van 24 V 100 Ah. Bij een serieschakeling verbindt u de plus van de ene accu met de min van de andere accu. De overgebleven plus en min verbindt u met het systeem. Accu’s met verschillende capaciteiten moet u nooit met elkaar in serie schakelen. Onderstaande voorbeelden zijn bij gebruik van normale 12 V accu's.

Batteries Direct levert ook 2 V, 6 V, 8 V, 24 V en 48 V accu's; het principe van serie- en parallelschakeling blijft dan hetzelde.

24 volt serie schakeling 2 accu's          48 volt serie schakeling 4 accu's

Serieschakeling 24 V/200 Ah.                      Serieschakeling 48 V/200 Ah.

 

Parallelschakeling

Parallelschakeling past u toe om meer capaciteit te verkrijgen. De plus aansluiting van de accu’s verbindt u met elkaar, evenals de min aansluiting van alle accu’s.
De bekabeling van de accu naar het systeem dient te zijn; plus van accu 1 en de min van accu 2 (of de laatste in de parallelschakeling).

Accu's parallel geschakeld

Parallelschakeling 12 V/400 Ah.

 

Serie-/parallelschakeling

Als er een 24 V accuset nodig is met meer vermogen maakt u een combinatie van serie- en parallelschakelingen. De bekabeling van de accu naar het systeem dient kruislings te zijn: plus van accu 1 en de min van accu 2 (of de laatste in de parallel-schakeling).

Accu's serie parallel geschakeld

Serie-/parallelschakeling 24 V/400 Ah.

Zorg voor voldoende ruimte tussen de accu’s bij installatie van meerdere accu’s. Er moet een ‘vinger’ tussen de naast elkaar geplaatste accu’s kunnen. Dit is noodzakelijk om de vrijgekomen warmte af te voeren.