De Scootmobiel accu, wat u ervan zou moeten weten

Belangrijke informatie over de scootmobiel accu.

 

In scootmobielen worden voor de veiligheid gesloten loodaccu's gebruikt. Zowel AGM als GEL accu's zijn hiervoor geschikt. Het is belangrijk dat er cyclische accu's worden gebruikt omdat alleen die accu's geschikt zijn om veelvuldig behoorlijk diep te ontladen om daarna weer volledig opgeladen te worden. 

Het is belangrijk dat de scootmboiel accu na gebruik ALTIJD weer direct volledig wordt opgeladen.

Een nieuwe accu zal pas na ongeveer 10 tot 20 volledige laadcycli de volledige capaciteit geven.

Als u een scootmobiel voor een langere aaneengesloten periode niet gebruikt en ook niet kunt opladen is het verstandig de accu's als deze volledig opgeladen zijn los te koppelen.
Indien u wel in de gelegenheid bent de accu's op te laden, dan hoeven ze niet losgekoppeld te worden aar is het raadzaam om de accu's bijvoorbeeld iedere 14 dagen volledig op te laden.

Temperatuurverschillen hebben invloed op de capaciteit en de levensduur van de batterijen. Een lage temeratuur zal resulteren in een afname van de capaciteit van de accu. Een hoge temperatuur kan de levensduur nadelig beinvloeden. Een volledig opgeladen scootmobiel accu is bestand tegen temperaturen ruim onder het vriespunt. Maar indien een accu niet volledig opgeladen is kan deze wel gemakkelijk bevriezen en daardoor onherstelbaar beschadigen. Voor in de winter adviseren wij u de accu's tenminste in een vorstvrij omgeving te bewaren en liefst bij een temperatuur van ca. 20 graden celsius.

Voorkom dat een accu te diep ontladen raakt. Als dit gebeurt kan de acculader de accu's niet meer opladen. Meestal zullen de accu's dan vervangen dienen te worden. 

 

Wat is een goede acculader voor scootmobiel accu's. 

Een scootmobiel wordt nieuw geleverd met een bijbehorende acculader. Wij zien helaas vaak dat er bij scootmobielen behoorlijk bezuinigd is op de acculader.
Bij het vervangen van de accu's is het daarom altijd heel belangrijk om te controleren of de lader (nog) wel goed funtioneert. Een niet goed funtionerende acculader kan uw (nieuwe) accu's snel en onherstelbaar beschadigen. Uiteraard helpen wij u graag met het controleren van uw lader. Vaak kunnen wij u hier telefonisch bij assisteren.

De betere scootmobiel acculaders hebben een mogelijkheid om in te stellen of er GEL of AGM accu's mee geladen dienen te worden.
Voor een GEL accu's in de scootmobiel dient de maximale laadspanning 28,8 Volt te zijn en voor een AGM accu's is dat 29,8 volt. Zodra de accu's bijna vol zijn, dan dient de acculader de laadspanning automatisch aan te passen naar 27,6 Volt, deze eindspanning is voor zowel de AGM als de GEL accu's gelijk. Het opladen van batterijen en accu's met verkeerde laadspanningen zal onherstelbare schade aan de accu's veroorzaken.  

Dus altijd de lader controleren voorafgaand aan het vervangen van accu's en bij twijfel gewoon even contact met ons opnemen.

 

Mocht u er toch nog niet uitkomen of graag geholpen willen worden, Mail ons of bel gewoon even: 0413 750314.